Imatge d’un biòtop abans de submergir-lo

L’objectiu de la proposta és afavorir la conservació i la regeneració de la flora i la fauna marina, malmesa per la regeneració artificial de sorra, així com potenciar el turisme  submarí a la Platja de la Pineda i l’educació ambiental del municipi.

Al proper ple municipal presentarem ​una proposta per tal d’iniciar els tràmits pertinents per sol·licitar la instal·lació de biòtops al fons marí de la Platja de la Pineda així com per estudiar la possibilitat de crear un parc de biòtops tal i com ja han fet municipis com Torredembarra i Altafulla.

Els biòtops artificials són grans peces d’obra i pedra de forma cònica, d’entre 1,5 i 2 metres d’alçada, per 1,5 metres d’amplada. Pesen entre 1.500 i 2.000 quilos, i estan fets d’un ciment de PH neutre i carbonat de calci que atrau la flora i la fauna marines tot formant un escull.

En la actualitat hi han un total de 103 biotòps instal·lats als municipis de l’Ametlla de Mar, Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant, Salou, Tarragona, Altafulla i Torredembarra. Aquestes accions s’han dut a terme gràcies a la idea del submarinista ecològic Miquel Rota, amb el patrocini de Repsol, amb l’objectiu de recuperar la flora i la fauna de les platges de la Costa Daurada.

Per portar a terme aquest projecte al nostre municipi, cal que sigui el propi ajuntament qui ho proposi. Fins ara no s’ha fet cap iniciativa en aquesta direcció i, per aquest motiu,  hem decidit prendre la iniciativa.  És important destacar que, segons diverses entitats ecologistes, la recuperació de sorra que fem anualment mitjançant l’extracció del fons marí afecta la biodiversitat de la nostra platja. La creació d’un parc biòtic pot ajudar a revertir aquesta situació tot i no ser la solució definitiva.

A banda d’aquesta acció mediambiental, la creació d’un parc de biòtops també té una finalitat educativa. Per aquest motiu, un cop creat el parc, es podrà convidar a les escoles a que visitin la zona, coneguin els biòtops i la seva funcionalitat i agafin consciència del que hi ha al fons del mar”

L’aposta per aquestes boies ecològiques va néixer l’any 2012. Fins ara ha estat l’empresa Repsol qui s’ha fet càrrec dels biòtops i la seva instal·lació, mentre que els ajuntaments financen el seu manteniment.

Moció per crear un parc de boies marines ecològiques visitable

Notícia publicada a:
Tarragona Diari
Diari La Ciutat
InfoCamp