bka

El 7 de gener de 2009, a Tarragona, una performance pacífica, consistent a dibuixar amb un guix al terra, va acabar amb una brutal agressió a l’interior d’un portal per part d’agents de la Guàrdia Urbana. Per fi, 7 anys després, hi ha data de judici: els propers 9 i 10 de novembre. Confiem que es faci justícia, tant per les companyes agredides, com perquè mai més cap agent de la Guàrdia Urbana s’atreveixi a maltractar cap altra veïna de la ciutat.

Aquell dia el col·lectiu feminista Cau de Llunes va voler denunciar la pressió estètica derivada dels cànons de bellesa impossibles que marca la indústria de la moda i la bellesa, com una forma més de violència de gènere. Mitjançant la lectura d’un manifest, el repartiment de pamflets informatius i una acció simbòlica, consistent en resseguir la silueta d’una noia amb un guix de pissarra al terra, es volia conscienciar la població dels greus problemes físics, psíquics i emocionals que generen els trastorns alimentaris, que en els casos més extrems poden acabar derivant en la mort. El dia triat, que coincidia amb el primer dia de rebaixes, pretenia fer arribar al màxim de persones possible el missatge reivindicatiu.

L’acció, de poc menys de 5 minuts de durada, es va dur a terme sense cap tipus d’incidents davant de botigues anteriors. Amb la performance ja començada davant del Bershka, van aparèixer un parell de cotxes de la Guàrdia Urbana, que atura l’acte i requisa el megàfon. Com a resposta policial a la indignació de les persones que presenciaven l’acció simbòlica, tres activistes van ser apallissades dins un portal, davant la consternació de tots aquells i aquelles que ho presenciaren des de l’altre cantó del vidre. Les targeta de memòria que contenia la càmera d’una de les persones agredides, que estava cobrint l’acte com a periodista, va desaparèixer.

Les tres activistes agredides van interposar una denúncia contra els agents municipals i, automàticament, aquests agents van voler girar la truita i convertir les persones agredides en agressores. El Santi, el Diego i la Laia no només van rebre cops, insults, amenaces i vexacions dins d’aquell portal, sinó que després van ser acusades de desordres i atemptat a l’autoritat.

El resultat va ser una denúncia creuada entre activistes i agents municipals. L’Ajuntament de Tarragona, sense haver dut a terme cap acció per contrastar els fets, està personada com acusació al costat de la Guàrdia Urbana. Només hi ha un altre cas en què l’Ajuntament està personat, i és sobre robatori de cablejat a la ciutat.