DISCURS DE L’AGRUPACIÓ D’ELECTORS, VILA-SECA EN COMÚ DURANT L’ACTE D’INVESTIDURA

 

Bon dia a tots i totes els que avui sou aquí presents. En primer lloc he de dir que és un honor i una gran responsabilitat ser dipositària de la confiança de prop d’un miler de persones que, amb el seu vot, han aconseguit que Vila-seca en Comú sigui la tercera força més votada en aquestes municipals. Des de Vila-seca en Comú agraïm la confiança dipositada per tantes persones. No pensin que només som el vot de la indignació i la desafecció per la classe política. Som el vot de la il·lusió, de l’esperança i del canvi que està per arribar.

Amb el vostre permís els exposaré que la irrupció de la nostra formació política és un fet sense precedents i que tot just fa uns anys difícilment hauria pogut ser imaginat. Per primera vegada al nostre municipi un conjunt de veïns i veïnes ens hem presentat a unes eleccions municipals sense fer-ho com a partit ni com a coalició, sinó com a Agrupació d’Electors gràcies al suport de 758 veïns i veïnes que, amb el seu aval, ho van fer possible. Gràcies de nou!

A més, he de manifestar amb satisfacció que som la primera i única formació que, per confeccionar la llista, ha celebrat un procés de primàries obertes on tots els veïns i veïnes de Vila-seca van tenir l’oportunitat de decidir en quina posició anirien els candidats i candidates. Així com també hem pogut desenvolupar un programa de govern obert en tot moment a la participació de la ciutadania.

També ens omple d’orgull poder dir que a Vila-seca en Comú som completament assemblearis. Totes les decisions polítiques les prenem entre totes les persones que participem tenint tots el mateix pes; una persona, un vot. Des de la nostra Agrupació d’Electos defensem una democràcia més oberta, participativa i transparent i pretenem demostrar-ho en tots i cadascun dels nostres actes.

Així mateix, anuncio que tota remuneració que pugui percebre per dur a terme la meva tasca com a regidora ho donaré a l’Assemblea de Vila-seca a Comú. És una decisió personal, responsable en tot moment i meditada. Treballo com a mestra en una escola pública del nostre municipi. En el moment en que vaig decidir fer un pas endavant en política és perquè tinc molt clar que la política és per servir a la gent i perquè considero que les persones amb càrrecs polítics haurien de tenir sous més d’acord a una majoria i no a l’inrevés. També crec que ha arribat el moment en què totes les persones que tenim càrrecs al nostre ajuntament hem de donar exemple cap a un model nou que té molt a veure amb construir socialment la dignitat de les persones .

Les persones que formem part de Vila-seca en Comú hem nascut des de baix i no depenem de directrius o límits que es marquin a la cúpula de cap partit a quilòmetres del nostre municipi. Som sobirans de nosaltres mateixos. Això no vol dir que estiguem sols o desconnectats. La nostra candidatura està agermanada amb altres 37 candidatures d’unitat popular de tot l’estat entre les quals destaca Barcelona en Comú, que en aquestes eleccions ha escombrat a la CiU de Trias a l’Ajuntament de Barcelona. També estem recolzats per moviments polítics i plataformes ciutadanes que lluiten pels drets i la dignitat de les persones.

De la mateixa manera, hem demostrat que amb pocs recursos econòmics, però amb molta creativitat, talent, esforç i treball en equip es poden fer campanyes electorals molt més genuïnes i tant o més efectives que campanyes convencionals al nostre parer excessivament opulentes. Lògicament, això no hagués estat possible sense un equip humà format i organitzat per desenes de persones meravelloses que han posat el seu temps al servei de la candidatura i que avui, el meu company, Mario i jo representem.

I no, no som un partit polític. Ni vell ni nou. Som una candidatura d’unitat popular d’àmbit exclusivament municipalista nascuda a la calor dels moviments socials i on confluïm persones amb diferents interessos a nivell supramunicipal però amb molts interessos en comú a nivell municipal. Som gent que sabem que una altra manera de fer política és possible i al llarg d’aquesta legislatura ho demostrarem. No es pot seguir fent política aplicant fórmules pròpies del segle XIX. Sabem que una manera de fer política més directa, participativa, transparent i socialment compromesa és possible.

Avui som aquí per donar peu a una nova legislatura on el Sr. Josep Poblet repeteix de nou com a alcalde de Vila-seca. A partir d’avui, i per enèsima vegada, s’ha convertit en l’alcalde de tots els vila-secans i vila-secanes. No obstant això, aquesta vegada alguna cosa ha canviat. Per primera vegada en molts anys la majoria de persones que han exercit el dret a vot han preferit votar a una altra opció política abans que a CiU. Si bé CiU és justa vencedora i Josep Poblet té tota la legitimitat i el dret de ser investit avui de nou alcalde del nostre municipi, és important destacar que amb un sistema totalment proporcional, avui la seva formació s’hagués quedat amb 9 regidors, nosaltres tindríem un regidor més i els companys d’ICV-EUA haguessin entrat.

Amb això vull dir-li que no es porti un engany. Tot i comptar amb majoria absoluta com a motiu de l’aplicació del mètode d’hondt, no oblidi que la majoria de votants han preferit votar altres opcions abans que a la seva. Opcions que, malgrat la seva diversitat, totes elles reclamen més transparència, accés a la informació i participació ciutadana en la política municipal. Per tant, és a les seves mans començar a tenir en compte a una majoria de la població descontenta amb la seva gestió o fer cas omís i seguir treballant per al poble però sense el poble.

També volem insistir-li que el reguitzell d’imputacions que assoten la seva formació i a la seva persona són una xacra per al nom de Vila-seca. Comença a ser habitual veure en televisions i diaris d’abast estatal a Vila-seca, destacada pels casos de corrupció. Això és una cosa que sens dubte no contribueix a millorar el nom de Vila-seca. Fa uns anys, quan es parlava a l’exterior del nostre municipi la gent ens coneixia pel Port Aventura, la proximitat amb Salou, la platja… Actualment la gent comença a conèixer Vila-seca per ser un dels municipi amb més càrrecs al seu ajuntament imputats de l’estat. Com comprendran això no és bo per a Vila-seca. Per això en el nostre codi ètic s’impedeix que un pugui formar part de les nostres llistes.

Per això, més enllà que siguin declarats o no culpables, per preservar d’ara endavant el bon nom del nostre municipi, els demanem que considerin les mesures que tenim al nostre programa en matèria de transparència on també tenim mesures anticorrupció ja que, d’estar disponibles en el seu moment, hauria estat impossible, que a dia d’avui, vostès estiguessin imputats per les causes i fets que se’ls atribueix.

D’altra banda, volem demanar-li que no delegui les funcions que li són pròpies a la Junta de Govern i que deixi el ple amb les competències que li pertoquen. Sàpiga que la transparència i la coparticipació no estan renyides amb l’eficàcia, l’eficiència i la bona gestió municipal. De fet pensem que amb una bona planificació són matèries que van de la mà.

Com comprendrà, nosaltres no li hem donat el nostre suport a la sessió d’avui per investir-lo com a alcalde, perquè la gent que ha confiat en nosaltres així ho ha demandat. Nosaltres serem una oposició dura, crítica i contundent. Però també constructiva pel bé comú. Considerem que les nostres propostes són beneficioses i estem convençuts que la majoria de la població està d’acord amb elles, així com també moltes persones que han votat al seu partit. Una Vila-seca més participativa, transparent i on es garanteixin els drets socials fonamentals és una cosa que les persones que defensem la democràcia hi estem totalment d’acord.

Així doncs, la nostra acció en aquesta legislatura anirà encaminada a ajudar a millorar la transparència en la gestió municipal, a augmentar la participació dels veïns i de les veïnes en la presa de decisions i a garantir el dret de la gent a tenir una vida digna. Per a tot el que vagi encaminat en aquesta direcció trobarà, sens dubte, la nostra mà estesa per fer-ho.

Finalment, no vull concloure aquest discurs sense mostrar amb claredat el nostre suport als treballadors i les treballadores del Port Aventura i rebutjar sense miraments el nou conveni laboral que rebaixa dràsticament els drets dels treballadors i treballadores del parc. fet que obre les portes a la consolidació de la precarietat laboral de tots els treballadors del turisme i l’hosteleria a tota la zona. Per tant des d’ aquí anunciem que donarem suport a les seves mobilitzacions per defensar els seus drets i lluitarem a les institucions per tal d’aconseguir que al consistori es vetlli pels drets de la nostra gent.